Home
     

Європейські експерти сприяють українським суддям у вивченні і впровадженні нового КПК

З 17 по 22 вересня 2012 року в м. Севастополі проходив тренінг для суддів–викладачів (судді апеляційних судів) на тему “Новий Кримінальний процесуальний кодекс України: вивчення, тлумачення, впровадження”.

Разом із Радою Європи в рамках Спільної Програми Європейського Союзу і Ради Європи “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю” співорганізаторами тренінгу виступили Національна школа суддів України, Проект USAID “Справедливе правосуддя” і Програма реформування системи кримінального судочинства (OPDAT) Департаменту юстиції США Посольства США в Україні.

У заході взяли участь більше 65 суддів. Своїм досвідом із суддями поділилися міжнародні і вітчизняні експерти в галузі кримінального судочинства. Зокрема тренерами виступили експерти Ради Європи, які працювали над експертизою нового КПК, Ерік Сванідзе та Лорена Бахмайєр; американські експерти, а саме, суддя штату Невада США Філіп Про та радники з правових питань Посольства США в Україні Джон Енґстром і Мері Батлер. З боку українських доповідачів свої думки щодо впровадження нового кримінального процесуального законодавства висловили судді Верховного суду України Пошва Б.М. і Ковтюк Є.І., суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Кравченко С.І. і суддя Верховного суду України у відставці Шаповалова О.А.

Протягом тижневого тренінгу судді-викладачі ознайомилися із концептуальними підходами щодо вивчення і тлумачення нового Кримінального процесуального кодексу України у світлі практики Європейського суду з прав людини, отримали знання щодо особливостей кримінального провадження у змагальній системі, інструментів ефективного ведення кримінального процесу та вирішення типових етичних питань та проблем, які виникають під час кримінального провадження. Протягом осені судді-викладачі апеляційних судів будуть поширювати досвід, отриманий під час тренінгу, серед суддів місцевих судів.

Програма (додаток 1)
Фотозвіт (додаток 2)

 
Офіс Представника Генерального секретаря Ради Європи в Україні: тел.: +380 44 425 02 62